El Cultiu de les terres de la vall d’Arbúcies es remunta a una antiguitat de més de 2.000 anys, com ho testimonia la localització de diferents assentaments Ibers que estigueren ocupats en el període que va del segle V al segle I aC.
D’aquest període destaca l’assentament Iber de Can Pons (150-50 aC), amb la presència de restes d’àmfores itàliques que ens avoquen al contacte comercial d’aquests pobles amb la romanització i l’explotació dels recursos de la vall com són el vi i l’oli.
Mentre els grecs introdueixen l’oleïcultura a partir del 600 aC a la península Ibèrica, els romans expandeixen el cultiu de l’olivera gràcies a la selecció de les oliveres silvestres que troben en els nous territoris, d’aquesta manera l’olivera de Salar d’Arbúcies, possiblement provingui d’una selecció mil·lenària duta a terme pels romans a La Vall d’Arbúcies.
A l’Edat mitjana, el Montseny viu un procés de transformacions econòmiques i socials que acaben definint un nou model d’organització anomenat feudalisme. En aquest període, la Vall d’Arbúcies viurà sota el domini dels poderosos vescomtes de Cabrera, senyors del castell de Montsoriu, considerat el millor castell gòtic de Catalunya. El testimoni del cultiu de l’olivera, entre els segles XIV i XVI, es reflecteix en la troballa de gerres olieres en les intervencions arqueològiques dutes a terme en les darreres dècades al castell.
La Vall d’Arbúcies, amb 8 trulls actius fins a mitjans del SXX, ha estat una antiga zona productora d’oli a partir de dues varietats d’olivera que curiosament s’han anomenades genèricament com a oliveres d’Oli i oliveres de Salar de les quals se n’ha pogut traçar la seva filogènia i reconèixer l’olivera d’oli com a primogènita de la de salar.
Com indiquen els seus noms, mentre les oliveres d’oli es feien servir per la producció d’oli, les de salar estaven destinades a convertir-se en olives de taula després de passar per un procés de preparació en aigua i sal.
Han de passar uns quants cents d’anys més perquè la selecció natural es conjuri amb el pas del temps i doti a la nostra olivera d’una genètica particular al permetre un petit canvi natural en els seus gens que perfecciona la qualitat del seu oli i la fa sensiblement diferent al grup de les oliveres de Salar de les que prové.
Els treballs de recerca duts a terme a partir del 2012 i subvencionats pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i pel Fons Europeu Agrícola, ens han permès fer la selecció de la nostra olivera que ara anomenem com “Salar d’Arbúcies” o clon G21.
Els resultats de la recerca iniciada el 2012 serveixen per posar fil a l’agulla en la Recuperació del cultiu de l’olivera d’Arbúcies.
És a partir d’aquesta olivera antiga convertida en la PLANTA MARE, d’on surten els nous plançons que formaran els olivars en aquelles velles terres d’olivera que la història i la vegetació havien amagat.
El seu oli verd obtingut d’olives madures ens sorprèn amb un fruitat carregat de matisos que evoquen al cinquè gust anomenat Umami.